دسترسی سریع

مجازات آدم ربایی در قانون جدید + [نحوه اثبات این جرم]

یکی از جرائم بسیار وحشتناک که می‌تواند تا ابد تاثیر منفی را بر روی روحیه و شاید جسم افراد ایجاد نماید، جرم آدم ربایی است. این جرم که سابقه طولانی در بین جوامع دارد، مجازات‌های گوناگونی را در هر دوره برای آن پیش‌بینی کرده‌اند و به‌طورکلی می‌توان گفت مقنن (قانون‌گذار) حساسیت ویژه‌ای بر روی آن داشته است. اما اینکه آدم ربایی دقیقا چیست و در قانون مجازات ما چه مجازات‌هایی را برای آن پیش‌بینی کرده‌اند، مسئله‌ای است که به آنها خواهیم پرداخت. در ادامه این بخش به مفهوم، نحوه اثبات و مجازات آدم ربایی می‌پردازیم.

جرم آدم ربایی چیست؟

قانون‌گذار ما بسیاری از تعاریف را در قانون مسکوت گذاشته و تصمیم‌گیری در مورد آنها را به عرف واگذار کرده است. اما خوشبختانه، این اتفاق در مورد جرم آدم ربایی صدق نمی‌کند و تعریف دقیق این جرم در قانون آورده شده است. عنصر مجرمانه آدم ربایی را می‌توان در ماده 621 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات یافت.

نحوه اثبات جرم آدم ربایی

مطابق این ماده، آدم ربایی را می‌توان اقدام به ربایش اشخاص و مخفی کردن آنها تعریف کرد. لازم به ذکر است در مورد تحقق این جرم، هدف مرتکب از این کار آن‌چنان اهمیتی ندارد.

به بیان دیگر، چنانچه مجرم این اقدام را به هر هدفی انجام دهد، اقدام وی آدم ربایی محسوب گردیده و در نتیجه، طبق ماده 621 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات، به مجازات آدم ربایی محکوم خواهد است.

نحوه اثبات جرم آدم ربایی

ماده 160 قانون مجازات اسلامی مصوب 92، نحوه اثبات جرائم را معرفی کرده است که اقرار، شهادت شهود، سوگند و قسامه و در نهایت علم قاضی از این موارد هستند.

در مورد نحوه اثبات جرم آدم ربایی، یک بار اقرار متهم کافی است و اثبات‌کننده جرم وی خواهد بود. همچنین این جرم با شهادت 2 مرد عادل هم ثابت می‌گردد.

در مورد شهادت بانوان می‌توان گفت شهادت دو زن به‌تنهایی اثبات‌کننده جرم آدم ربایی نیست، اما می‌تواند به‌عنوان یک قرینه یا «اماره قضایی» در دادگاه مورد استفاده قرار گیرد. گفتنی است، اگر این جرم در قانون محقق شود، مرتکب مشمول مجازات آدم ربایی خواهد شد.

 

جهت مشاوره تلفنی درباره جرم آدم ربایی و یا اعطای وکالت به وکیل کیفری، از طریق دکمه‌های زیر با ما تماس بگیرید.

 

آدم ربایی جرم قابل گذشت است؟

نکته‌ای که لازم است به آن توجه کنیم، این است که آدم ربایی ازجمله جرائم غیرقابل گذشت است؛ به این معنا که گذشت شاکی، موجب آزادی مرتکب نخواهد شد و دادستان به‌عنوان مدعی‌العموم، وی را تحت تعقیب قرار می‌دهد و متهم بابت جنبه عمومی جرم محاکمه می‌شود. اما به لحاظ گذشت شاکی می‌توان مجازات وی را تخفیف داد. در ادامه این مطلب به مجازات آدم ربایی خواهیم پرداخت.

مشاهده
حکم و مجازات سرقت تعزیری و حدی چیست؟ + [انواع جرم سرقت]

مجازات آدم ربایی

مجازات این جرم مطابق قانون مجازات اسلامی سال 92، 5 تا 15 سال حبس است. البته بر اساس تصویب قانون کاهش حبس تعزیری مصوب سال 1399، این مجازات شکل دیگری به خود گرفت.

چنانچه ارتکاب مجازات با ارعاب، تهدید و عنف همراه باشد، مرتکب به حبس تعزیری درجه چهار یعنی 5 تا 10 سال و در صورتی‌که با توسل به حیله و نیرنگ انجام شود، به حبس تعزیری درجه پنج، یعنی 2 تا 5 سال محکوم خواهد شد.

مجازات آدم ربایی در قانون جدید

لازم به ذکر است که در مواردی غیر از امور یاد شده، مجازات آدم ربایی به حداکثر آن تشدید خواهد شد. این موارد در قانون مجازات اسلامی به صراحت ذکر شده است و شامل این سه گروه است:

  • اگر در هنگام وقوع جرم آدم ربایی، به شخص آسیب جسمی یا حیثیتی وارد گردد.
  • جرم با استفاده از وسایل نقلیه انجام شود.
  • فرد ربوده‌شده کمتر از 15 سال تمام سن داشته باشد.

تا اینجا مجازات آدم ربایی را به‌صورت کامل خدمت شما عرض کردیم. اما نکته دیگر در خصوص مجازات این جرم، ارتکاب به جرائم دیگر هم در کنار آن می‌باشد.

به‌عنوان نمونه، در بسیاری از موارد، شخص مرتکب در هنگام ارتکاب، جرم ضرب و جرح را هم به فرد ربوده شده وارد می‌کند. طبق ماده 621 قانون مجازات اسلامی، در صورتی‌که فرد مرتکب جرم دیگری هم انجام دهد، حسب مورد به مجازات آن جرم نیز محکوم می‌گردد.

مشاهده
مجازات تهدید به مرگ، آبروریزی، پخش عکس شخصی و... [قانون جدید]

سخن پایانی

در این مطلب تلاش کردیم تا شما را با مفهوم آدم ربایی، نحوه اثبات و مجازات آدم ربایی آشنا سازیم. با توجه به حساسیت بالای این جرم، اگر ابهامی در این خصوص دارید، بهتر است با یک وکیل کیفری مجرب صحبت نمایید تا شما را راهنمایی کند.

همچنین بهتر است شما هم به‌عنوان یک شهروند، اطلاعات لازم را در مورد این جرم داشته باشید تا بتوانید در موقع نیاز از آگاهی‌های خود استفاده نمایید. گفتنی است، آدم ربایی با جرم قاچاق انسان متفاوت است. چنانچه شما هم اطلاعاتی در زمینه جرم آدم ربایی (Kidnapping) دارید، در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

 

5/5 (2 امتیاز)
با نشر این مطلب، آگاهی دیگران را نیز افزایش دهید.
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
جدیدترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها