دسترسی سریع

مجازات توهین چیست؟ + [بررسی انواع توهین]

توهین در لغت به معنای تحقیر کردن است. به صورت کلی هر حرف، عمل و… که باعث کوچک کردن و حقارت شخصیت دیگران شود، توهین تلقی خواهد شد و جرم است. این جرائم آثار زیان‌باری بر روی افراد جامعه می‌گذارد و آبرو و حیثیت آن‌ها را تهدید نیز می‌کند. ازآنجاکه ابهامات زیادی در خصوص جرم توهین وجود دارد، تصمیم گرفتیم این مطلب را به مفهوم توهین، انواع و مجازات توهین اختصاص دهیم.

جرم توهین می‌تواند به شکل شفاهی و یا حتی کتبی به انجام برسد. با این حال، قانون‌گذار توجهی به این مسئله ندارد و آنچه برای او مهم خواهد بود، نحوه به‌کارگیری کلمات، مکان و زمانی که این جرم در آن صورت گرفته، شخصیت و جایگاه اجتماعی فردی که به آن توهین شده و دیگر موارد این‌چنینی است.

جرم توهین چیست

شایان ذکر است که این جرم مانند سایر جرائم از سه عنصر قانونی، مادی و معنوی تشکیل شده که در کنار هم قرار گرفتن آن‌ها منجربه بروز توهین‌هایی با انواع مختلف می‌شود و مجازات توهین را نیز در پی دارد. از شما دعوت می‌کنیم، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در رابطه با این جرم و مجازات توهین خدمت شما ارائه کنیم.

 

جهت مشاوره در خصوص جرم توهین و یا اعطای وکالت به وکیل دادگستری، با ما تماس بگیرید.

 

انواع توهین

توهین به دو دسته اصلی تقسیم خواهد شد که عبارت هستند از:

توهین حدی

مجازات تعیین‌شده برای این‌چنین توهینی در شرع آورده شده است. زمانی که مجرم به پیامبر اکرم، حضرت محمد (ص) دشنام دهد یا به عبارت دیگر مرتکب «سبب‌النبی» شود، باید براساس قوانین شرعی توسط دادگاه مجازاتی برای او در نظر گرفته شود که این مجازات اعدام خواهد بود.

البته گفته‌شده است، اگر فرد خاطی به اجبار، از روی بی‌توجهی، سهواً، در حالت مستی یا در زمان خشم به نبی مکرم اسلام فحش داده باشد، جزایی برای وی در نظر گرفته نخواهد شد.

مشاهده
مجازات افترا چیست؟ + [انواع، نحوه اثبات و ارکان جرم]

توهین تعزیری

نوع دیگری از توهین‌ها وجود دارند که در قوانین شرعی مجازاتی برای آن‌ها تعیین نشده است و قاضی، محدوده، شدت و نوع آن‌ها را بر اساس شرایط و اعمال مجرم مشخص می‌کند. چنین توهینی خود به دو دسته تقسیم می‌شود که عبارت هستند از:

1. توهین ساده

استفاده از لفظ‌هایی نامناسب و فحش دادن به مردم عادی جامعه، در این دسته از توهین‌ها قرار می‌گیرد؛ درست همانند تعریفی که در ابتدای این مقاله آورده شده است.

البته باید بدانید، تمامی دشنام‌ها و کلمات ناپسندی که در زمان درگیری‌ها به زبان افراد می‌آیند، چنین توهینی محسوب نخواهند شد.

انواع توهین

2. توهین مشدد

توهین‌های مشدد به مواردی گفته می‌شوند که فردی به شخصی رده بالا در حکومت توهینی می‌کند و از وسیله‌هایی که می‌توان در این جرم از آن‌ها برای تحقیر یک فرد بهره برد، در جهت خوار کردن مسئولان حکومتی همچون رؤسای سه قوه، نماینده‌های مجلس، اعضای شورای نگهبان، قاضی‌ها و… استفاده می‌نماید. مجازات توهین در چنین عملی نسبت به نوع ساده، شدیدتر و سخت‌تر در نظر گرفته خواهد شد.

مشاهده
تهدید چیست و چه مجازاتی دارد؟

فرق توهین و افترا

علاوه‌بر این‌که این دو واژه از نظر مفهوم با یکدیگر متفاوت هستند، در اصطلاح نیز چنین است. در افترا، فرد جرمی را بدون این‌که توانایی اثبات آن را داشته باشد به فردی دیگر نسبت می‌دهد.

برای مثال در بستر فضای مجازی کسی را اختلاس‌گر می‌نامند، درحالی‌که مدارکی دال بر این موضوع ندارند. اما، در توهین فرد تنها قصد تحقیر دیگری را دارد. لازم به ذکر است طبق قانون جدید، مجازات افترا نیز 2 تا 8 میلیون تومان جزای نقدی است. در ادامه این مطلب می‌خواهیم مجازات توهین را مورد بررسی قرار دهیم.

مجازات توهین

مجازات توهین به اشخاص عادی، همکار و...

بر اساس نوع توهین، مجازات‌هایی برای فرد خاطی در نظر گرفته خواهد شد. به‌صورت کلی برای فردی که توهینی از نوع توهین‌های ساده را مرتکب شده، طبق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، جزای نقدی درجه 6، یعنی 2 تا 8 میلیون تومان حکم می‌کنند. با توجه به میزان توهینی که در انواع مشدد صورت می‌گیرد، جزاهای مختلفی برای آن در نظر گرفته شده که در قانون «احصاء» شده است. اگر همچنان ابهامی درباره مجازات توهین دارید، می‌توانید از وکلای مجموعه ما بپرسید.

مشاهده
مجازات ضرب و جرح عمدی و غیر عمدی چیست؟

سخن پایانی

همان‌طور که با مطالعه مطالب بالا دریافتید، توهین (Insult) از جمله جرائمی است که اعتبار افراد را زیر سؤال خواهد برد و مشکلاتی برای آن‌ها به وجود می‌آورد. درنتیجه، در زمان مواجه با چنین جرائمی می‌توانید با وکیل شکایات کیفری مشورت کنید و برای گرفتن حق خود از آن‌ها کمک بخواهید. امیدواریم توانسته باشیم، با ارائه این مقاله به اکثر سوالات شما در رابطه با مفهوم توهین، انواع و مجازات توهین پاسخ مناسبی ارائه کنیم.

 

5/5 (3 امتیاز)
با نشر این مطلب، آگاهی دیگران را نیز افزایش دهید.
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها