دسترسی سریع

ارکان و مجازات قدرت نمایی با سلاح سرد و گرم [چاقو، اسلحه و…]

قدرت نمایی و قدرت‌طلبی همیشه شیرین بوده و این امر نیز به دلیل ذات درونی انسان‌هاست که میل رسیدن به بی‌نهایت دارند. البته لازمه رسیدن به قدرت، مشروعیت آن است. در غیر این صورت، جرم تلقی شده و مشمول مجازات‌های مقرر در قانون مجازات اسلامی است. همچنین، این اتفاق از جمله جرائمی است که ممکن است حاصل شود و در بسیاری از موارد جنبه عمومی دارد. این روزها در فضای مجازی و حقیقی شاهد قدرت نمایی‌های زیادی هستیم که هرکدام عواقب خود را دارند. ازاین‌رو، بهتر است اطلاعاتی در خصوص مفهوم، ارکان و مجازات قدرت نمایی داشته باشید. با ما همراه باشید تا به بررسی کامل این جرم بپردازیم.

مفهوم قدرت نمایی چیست؟

این کلمه، یک اصطلاح عام است؛ به این معنا که می‌تواند مصداق‌های متعددی داشته باشد و بنابراین دامنه آن محدود نیست. طبق ماده 617 قانون مجازات اسلامی، چنانچه هر فردی به‌واسطه هر نوع سلاح، تظاهر به قدرت نمایی کرده و یا آن را وسیله مزاحمت اشخاص، تهدید یا اخاذی قرار دهد و یا حتی گلاویز شود، به مجازات قدرت نمایی محکوم خواهد شد.

تعریف و ارکان جرم قدرت نمایی

البته دامنه این جرم تنها به این ماده محدود نیست. بر اساس ماده 618 قانون مجازات اسلامی، هر فردی که با هیاهو، جنجال، رفتارهای نامتعارف و تعرض به افراد، مانع آسایش شود یا مردم را از کسب‌وکار باز دارد، به مجازات‌های مقرر در این ماده نیز محکوم می‌شود.

هر چند که قدرت نمایی مشمول ماده 618 نیست؛ اما ماده اخیر ارتباط‌های جالبی نیز با ماده 617 دارد که با اندکی توجه می‌توانیم شباهت‌های این دو را با یکدیگر بیابیم.

لازم به ذکر است قدرت نمایی ارتباط بسیاری نزدیکی نیز با «محاربه» دارد که در ماده 286 قانون مجازات اسلامی از آن نام برده شده است. محاربه؛ عبارت است از کشیدن سلاح به قصد جان، مال و ناموس مردم و مشخص است که در مواردی، محاربه از این جرم غیرقابل تفکیک است. هر چند که در مواردی می‌تواند تفاوت‌هایی نیز با این جرم داشته باشد.

مشاهده
مفهوم و مجازات اخاذی چیست؟ + عناصر تشکیل دهنده جرم

ارکان جرم قدرت نمایی به زبان ساده

در این بخش قصد داریم به ارکان تشکیل دهنده جرم قدرت نمایی بپردازیم. توجه داشته باشید که در صورت تحقق این جرم، مرتکب به مجازات قدرت نمایی محکوم خواهد شد.

  • عنصر مادی

در مورد عنصر مادی جرم قدرت نمایی، ماده 617 قابل توجه است. بر اساس این ماده، تظاهر به قدرت نمایی برای وقوع فعل مجرمانه شرط است. بنابراین، استفاده از سلاح در این ماده شرط نیست و تنها نمایش آن سلاح شرط وقوع جرم است. همچنین، حمل مخفیانه سلاح نیز مشمول این ماده نمی‌باشد. زیرا حمل سلاح به شکل مخفیانه، بدون اطلاع افراد آن محل انجام می‌شود و مشخص است که عنصری به‌عنوان تظاهر به قدرت نمایی مشمول آن نمی‌شود.

  • عنصر روانی

عنصر روانی جرم قدرت نمایی، سوءنیت عام در کنار سوءنیت خاص است. مقصود از سوءنیت عام این است که مرتکب با علم و آگاهی مرتکب این جرم شود. داشتن سوءنیت عام در اکثر جرائم الزامی است و جرم بدون آن محقق نمی‌شود. اما در مورد قدرت نمایی، علاوه بر شرط سوءنیت عام، سوءنیت خاص نیز باید وجود داشته باشد. یعنی مرتکب باید قصد تظاهر به قدرت نمایی داشته باشد.

به‌عنوان مثال، تصور کنید که شخصی همراه خود چکشی حمل می‌کند. این چکش حالت کاملا عادی داشته و فرد حمل‌کننده نیز ادعا و سوءنیتی برای قدرت نمایی ندارد. مشخص است که در این حالت جرم قدرت نمایی انجام نشده است. زیرا سوءنیت خاص در این جرم وجود ندارد.

  • عنصر قانونی

عنصر قانونی آن نیز در انتهای ماده 617 ذکر شده است که در ادامه به ذکر دقیق آن خواهیم پرداخت. به نظر می‌رسد که مجازات قدرت نمایی در قانون نسبتا سنگین در نظر گرفته شده است که این امر، توجه قانون‌گذار به مرتکبین این جرم را نشان می‌دهد.

 

برای مشاوره در خصوص جرم قدرت نمایی و یا محول کردن پرونده به وکیل، روی دکمه‌های زیر کلیک کنید.

 

قدرت نمایی با سلاح گرم

پیش از هر چیزی، ابتدا باید مصداق‌های سلاح را نام ببریم. قانون‌گذار در قانون مجازات قاچاق اسلحه، مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز را به‌عنوان سلاح نام برده است. همچنین، در تبصره ماده 651 قانون مجازات اسلامی نیز دسته‌ای از انواع سلاح‌ها را ذکر کرده است که توجه به آن‌ها خالی از لطف نیست.

با این حال، باید توجه داشت که شناسایی اسلحه در بسیاری موارد به عرف واگذار شده است. یعنی ممکن است بسته به شرایط، حتی یک صندلی نیز سلاح شناخته شود. مهم این است که مرتکب، در چه مواردی و به چه شکلی از آن استفاده می‌کند.

قدرت نمایی با سلاح گرم و سرد

قدرت نمایی با سلاح گرم مشمول عنوان ماده 617 قانون مجازات اسلامی است و همان‌طور که گفته شد، بستگی به این دارد که عرف وسیله به‌کاررفته شده را بسته به شرایط سلاح تلقی کند یا خیر. درصورتی‌که قانون عمل انجام شده را جرم تلقی کند، مرتکب مشمول مجازات قدرت نمایی خواهد شد.

قدرت نمایی با سلاح سرد

قدرت نمایی با سلاح سرد نیز مانند سلاح گرم است و مرتکب حسب مورد به مجازات‌های مقرر در قانون که مربوط به مجازات قدرت نمایی است، محکوم خواهد شد. البته همان‌طور که گفته شد، شرایط و کیفیت انجام جرم نیز در مجازات مقرر بسیار مهم و تعیین‌کننده است. 

مشاهده
اخلال در نظم عمومی؛ شرایط تحقق و مجازات آن چیست؟

قدرت نمایی در فضای مجازی جرم است؟

با توجه به اینکه در شرایط حاضر، بسیاری از جرائم از حالت فیزیکی خود خارج شده و به فضای مجازی منتقل شده است، قدرت نمایی در فضای مجازی هم مشمول عنوان مجرمانه قرار گرفته است.

در رویه قضایی کنونی، افرادی که مرتکب این جرم در فضای مجازی شوند نیز به مجازات مقرر در قانون محکوم خواهند شد و از این نظر، قانون بین ارتکاب حضوری و فیزیکی تفکیکی قائل نیست.

تنها مهم این است که عناصر ذکر شده در بالا انجام شود تا فرد، مرتکب این جرم محسوب گردد؛ ولی ضمن اینکه فرد در فضای مجازی مرتکب این جرم شده است، مانع از مجازات وی نخواهد شد. به عبارت دیگر، اگر این جرم محقق شود، مرتکب مشمول مجازات قدرت نمایی می‌شود؛ حال چه در فضای مجازی باشد چه در فضای حقیقی.

منظور از تظاهر به قدرت نمایی چیست؟

قدرت نمایی، تظاهر به داشتن قدرت است. همان‌گونه که می‌دانید، نظیر این جرم به‌مراتب در اطراف ما اتفاق می‌افتد و شاید از آن دسته جرائمی است که کمتر به آن پرداخته شده است.

با این حال، مهم این است که هم‌اکنون این عمل جرم انگاری شده و برای آن نیز مجازات قابل توجهی را در نظر گرفته‌اند. همان‌طور که در ابتدای این مطلب نیز گفته شد، در حال حاضر با مرتکبین این جرم برخورد قاطعانه‌ای می‌شود. در ادامه این مطلب قصد داریم در خصوص مجازات قدرت نمایی صحبت کنیم.

حکم و مجازات قدرت نمایی با چاقو، اسلحه، چوب و…

مجازات قدرت نمایی با چاقو، اسلحه، چوب و…

بر اساس ماده 282، قدرت نمایی اگر از مصادیق محاربه باشد، مرتکب حسب مورد به اعدام یا صلب یا قطع دست راست و پای چپ و یا «نفی بلد» محکوم می‌شود.

در صورتی که از مصادیق محارب نباشد، طبق ماده 617، مجازات آن شش ماه تا دو سال حبس و تا 74 ضربه شلاق خواهد بود که حسب مورد بر مرتکب اعمال می‌گردد.

مشاهده
تهدید چیست و چه مجازاتی دارد؟

سخن پایانی

ما در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با مفهوم، ارکان و میزان مجازات قدرت نمایی آشنا کنیم. با توجه به افزایش وقوع این جرم و عواقبی که به همراه دارد، پیشنهاد می‌کنیم در صورت نیاز بلافاصله با یک وکیل امور کیفری مشورت نمایید تا بهترین راهکار را در اختیار شما قرار دهد.

 

سوالات متداول

آیا قدرت نمایی با چاقو قابل گذشت است؟

خیر، این جرم در قانون غیر قابل گذشت است.

آیا جرم قدرت نمایی با چاقو قابل تخفیف است؟

اگر شرایط تخفیف مانند رضایت شاکی وجود داشته باشد، بله.

آیا این جرم قابل تعویق و تعلیق است؟

طبق قانون، قدرت نمایی با چاقو غیر قابل تعویق و تعلیق است.

 

5/5 (3 امتیاز)
با نشر این مطلب، آگاهی دیگران را نیز افزایش دهید.
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
جدیدترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها