دسترسی سریع

مجازات کلاهبرداری در قانون جدید چیست؟ [ساده و مشدد]

کلاهبرداری از جمله جرم‌هایی است که اموال عده زیادی از مردم را تهدید کرده و آسیب‌هایی به آن‌ها وارد می‌کند. همچنین، در سال‌های اخیر بیشتر شاهد آن هستیم. در این جرم، فرد کلاهبردار با سخنانی فریبنده، نیرنگ و حیله، دیگران را متقاعد می‌کند که مال خود را در اختیار او قرار دهند. اگر شما هم با این سوالات مواجه شده‌اید که انواع و مجازات کلاهبرداری چیست؟، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

جرم کلاهبرداری شامل سه عنصر معنوی، قانونی و مادی است. این جرم، از جرائم مقید بوده و تحقق آن مستلزم وجود دو رکن مادی خواهد بود. این ارکان عبارت هستند از: وارد شدن ضرر مالی به فرد قربانی و نفع مالی کلاهبردار.

سه شرط لازم برای تحقق جرم کلاهبرداری

اگرچه شروط دیگری نیز وجود دارند، اما این 3 شرط برای تحقق جرم کلاهبرداری ضروری است و باید توأم باهم رخ دهند تا فرد مرتکب شامل مجازات کلاهبرداری شود. چنین شروطی عبارت‌اند از:

  • استفاده از وسایل متقلبانه در جهت فریب دیگران برای دستیابی به هدف
  • ناآگاهی مال‌باخته درباره وسایل متقلبانه و اغفال شدن
  • تعلق مال برده شده توسط کلاهبرداران به افرادی دیگر

وسیله‌های متقلبانه در قوانین ما گسترده هستند. برخی از آن‌ها عبارت هستند از ایجاد ترس در دیگران با بیان مسائلی که حقیقت ندارند و هشدار درباره حوادث غیرواقعی، استفاده از عناوین جعلی و امیدواری دادن به مردم با اموری غیرحقیقی!

تفاوت کلاهبرداری با سرقت

اگر کسی اموال دیگری را بدون استفاده از فریب و با به‌کارگیری زور و اجبار به‌دست آورد، وی کلاهبردار نیست؛ بلکه جرم او سرقت است. ازاین‌رو، مشمول مجازات کلاهبرداری نخواهد شد.

انواع کلاهبرداری

علاوه بر این، سرقت تنها در رابطه با مال منقول که امکان جابه‌جایی آن وجود دارد، مانند اتومبیل، پول و… صورت می‌پذیرد. درحالی‌که، کلاهبرداری در ارتباط با اموال غیر منقول که نمی‌توان آن‌ها را از جایی به جای دیگر برد، مانند ملک، زمین و… اتفاق می‌افتد.

در سرقت، زمان و مکان در تشدید و یا تخفیف مجازات موثر هستند، اما در جرائم مربوط به اعمال کلاهبرداران، موقعیت زمانی و مکانی تاثیری بر روی میزان مجازات ندارد.

مشاهده
مجازات معاونت در جرم چیست؟ + [تفاوت معاونت با مشارکت]

انواع کلاهبرداری در قانون

اگرچه راه‌های مختلفی مانند کلاهبرداری رایانه‌ای، پیامکی، فیشینگ (Phishing) و… وجود دارد و عده زیادی نیز از این روش‌ها استفاده می‌کنند تا از مال دیگران سود کنند. اما بر اساس قوانین کشور، اعمال کلاهبرداران به دو دسته اصلی تقسیم می‌شود.

 

جهت مشاوره در خصوص جرم کلاهبرداری و یا اعطای وکالت به وکیل پایه یک دادگستری، از دکمه‌های زیر استفاده کنید.

 

تقسیم‌بندی کلی کلاهبرداران

کلاهبرداری مشدد:

نوع مشدد چنین جرمی زمانی اتفاق می‌افتد که یکی از شرایط و حالت‌هایی که در ادامه بیان می‌کنیم، وجود داشته باشد:

  • کلاهبردار یکی از کارمندان دولت است و یا در شهرداری کار کند.
  • با استفاده از تبلیغات عمومی مردم را اغفال کند.
  • با جعل عنوان خود را یکی از کارکنان دولتی معرفی کند.
مشاهده
مجازات جعل سند عادی و رسمی، امضا، اثر انگشت و...

کلاهبرداری ساده:

اگر فرد کلاهبردار شرایط گفته‌شده در نوع مشدد را نداشته باشد، جرم او ساده تلقی خواهد شد که بر این اساس، میزان و نحوه مجازات کلاهبرداری او تغییر می‌کند.

نحوه اثبات جرم کلاهبرداری

جهت اثبات کلاهبرداری باید بتوانید هر سه شرط زیر را در محضر دادگاه اثبات کنید، تا فرد به جرم کلاهبرداری و مجازات کلاهبرداری محکوم شود.

1. اثبات استفاده مجرم از مانور متقلبانه:

به زبان ساده، شما باید ثابت کنید فرد متخطی از وسایل تقلب که در قسمت‌های قبلی این مقاله بیان کردیمT استفاده کرده تا شما را فریب دهد. این مرحله یکی از سخت‌ترین مراحل اثبات چنین جرمی است؛ چراکه آوردن شاهد برای به ثبت رساندن دروغ‌های دیگری نسبتا دشوار است. گفتنی است، در صورت تحقق این جرم، مرتکب به مجازات کلاهبرداری محکوم خواهد شد.

2. اثبات اغفال شدن:

لازم است ثابت شود، شما با شنیدن سخنان دروغین فریب خورده و قربانی شده‌اید.

3. اثبات از دست دادن مال:

باید در دادگاه مشخص شود که اموال شما توسط مجرم برده شده و ضرر کرده‌اید. همچنین، خطاکار از مالتان سود برده است.

نکته مهم: حتی اگر توانایی ثابت کردن یکی از شرایط بالا را نداشته باشید، فرد گناه‌کار کلاهبردار شناخته نشده و شامل مجازات کلاهبرداری نخواهد شد.

مشاهده
مجازات تحصیل مال از طریق نامشروع چیست؟ + [تفاوت آن با کلاهبرداری]

مجازات کلاهبرداری چیست؟

همان‌طور که می‌دانید، در مجازات انواع ساده و مشدد تفاوت‌هایی وجود دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

مجازات کلاهبرداری در قانون جدید

مجازات کلاهبرداری ساده

بر اساس قوانین کشورمان، جزای چنین جرائمی 1 تا 7 سال حبس خواهد بود. علاوه ‌بر این، کلاهبردار باید اصل اموال و معادل مالی را که از قربانی دریافت کرده، به او بازگرداند. در صورت تشخیص دادگاه و قاضی پرونده، این امکان وجود دارد که مجازات به حداقل مقدار حبس (1 سال) و محرومیت ابدی از دریافت خدمات دولتی تخفیف یابد.

مجازات کلاهبرداری مشدد

مجازاتی که برای متخلفان محکوم به این نوع جرائم در نظر گرفته شده است، عبارتند از 2 الی 10 سال حبس و محرومیت ابدی از استفاده از خدمات دولتی و پرداخت جزای نقدی.

مشاهده
سرقت چیست و چه مجازاتی دارد؟

سخن پایانی

ازآنجاکه امروزه کلاهبرداری‌های بسیاری با شیوه‌هایی متنوع و زیرکانه صورت می‌گیرد، از شما خواهشمندیم هوشمندانه با چنین متخلفانی برخورد کنید و فریب گفته‌های کلاهبرداران را نخورید. همچنین، اگر درگیر چنین جرائمی شده‌اید، توصیه می‌کنیم علاوه‌ بر استفاده از نکات این مقاله، برای دریافت مشاوره‌های بیشتر به وکیل کلاهبرداری مراجعه نمایید.

امیدواریم توانسته باشیم با ارائه این مقاله به اکثر سوالات شما در ارتباط با جرم کلاهبرداری پاسخ مناسبی دهیم. چنانچه ابهامی در خصوص مفهوم و همچنین مجازات کلاهبرداری دارید، با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.

 

4.9/5 (25 امتیاز)
با نشر این مطلب، آگاهی دیگران را نیز افزایش دهید.
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها