رزرو مشاوره
دسترسی سریع

مجازات مزاحمت نوامیس، فضای مجازی، ملکی، تلفنی و پیامکی

مزاحمت را شاید بتوان بزرگ‌ترین خدشه‌ای دانست که بر حقوق معنوی افراد وارد می‌کند. جرم مزاحمت که نظایر آن در اطراف ما هم بسیار زیاد است، در قوانین مختلف جرم انگاری شده و این در عمل نشان می‌دهد که تا چه اندازه برای قانون‌گذار مهم بوده است. حال باید توجه داشت که تعریف مزاحمت چیست؟ انواع مزاحمت کدامند؟ مزاحمت چگونه ثابت می‌شود؟ برای اطلاع از پاسخ این سوالات، این مطلب را تا انتها دنبال کنید. همچنین، در این مطلب به مجازات مزاحمت نوامیس، فضای مجازی، ملکی، تلفنی و پیامکی می‌پردازیم.

مفهوم مزاحمت چیست؟

مزاحمت به شکل کلی، مانع انتفاع افراد از حق خویش می‌شود. البته حقوق‌دانان تعاریف مختلفی را ذکر کرده‌اند، اما با توجه به اینکه این جرم در موارد و مکان‌های مختلفی ممکن است محقق شود، ارائه تعریف جامعی از آن با دشواری روبه‌رو است. ازاین‌رو، به تعریف کوتاهی که در ابتدا آورده شد بسنده می‌کنیم. گفتنی است، در صورت تحقق این جرم، مرتکب به مجازات مزاحمت محکوم می‌شود.

انواع مزاحمت

انواع مزاحمت

مصداق‌های جرم مزاحمت در قانون مجازات اسلامی و قانون تملک آپارتمان‌ها ذکر شده است. ضمن اینکه در قانون آیین دادرسی مدنی هم مصداق‌های دیگری از این جرم آمده که در ادامه تمامی آنها را بررسی می‌کنیم.

1. مزاحمت در تصرف ملک:

این نوع از مزاحمت در ماده 160 قانون آیین دادرسی مدنی ذکر شده است. مطابق ماده فوق، این جرم در مورد اشخاصی تحقق می‌یابد که مانع از انتفاع شخص از ملک خویش گردد. البته در قسمت اخیر همین ماده، شرط عدم تصرف را ذکر می‌کند که برای تمایز این جرم از تصرف عدوانی و غصب ذکر می‌گردد.

به نظر می‌رسد که همین مبنا را بتوان در بسیاری از بخش‌های دیگر هم معیار خوبی قرار داد. گفتنی است، در مورد ادله اثبات آن، سند مالکیت معیار خوبی است که می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. این امر نیز در ماده 162 قانون آیین دادرسی مدنی ذکر شده است.

2. مزاحمت نوامیس و اطفال:

ماده 619 قانون مجازات اسلامی، مصداقی دیگر از جرم مزاحمت را مطرح می‌کند که به مزاحمت نوامیس، بانوان و اطفال مشهور است. متاسفانه نمونه‌های آن نیز کم نیست. بر اساس این ماده، مزاحمت، تعرض یا توهین با استفاده از الفاظ یا حرکات نسبت به زنان یا کودکان، جرم محسوب می‌گردد و مرتکب حسب مورد به حبس از دو تا شش ماه و تا 74 ضربه شلاق محکوم می‌گردد.

3. مزاحمت در ساختمان‌سازی:

بر اساس ماده 12 قانون ملی مقررات ساختمان، هیچ شهروند و یا مالک سازنده‌ای حق ندارد در حین ساختمان‌سازی، موجب سلب آرامش شهروندان گردد. درصورتی‌که این امر محقق شود، شخص شاکی می‌تواند از دادگاه بخواهد که به این کار پایان دهد.

همچنین بر اساس همین قانون، اگر در حین ساختمان‌سازی، شن، ماسه و سایر ادوات و وسایل مربوطه در معابر رفت‌وآمد ریخته شود، باید سریعا راه برای استفاده عموم مردم باز گردد. البته جدا از این قانون، این امر جزئی از حقوق شهروندی نیز محسوب می‌شود.

 

جهت مشاوره در خصوص جرم مزاحمت و یا اعطای وکالت به وکیل متخصص، از دکمه‌های زیر استفاده نمایید.

 

4. مزاحمت در آپارتمان‌ها:

نوع دیگری از این جرم که در این قانون هم به آن پرداخته شده است، ندادن شارژ ساختمان است که در برخی از مکان‌ها به‌عنوان هزینه‌های آپارتمان هم مشهور است. بر اساس ماده 10 قانون تملک آپارتمان‌ها، هنگامی‌که شخصی از دادن شارژ ماهیانه خودداری نماید، ابتدا به وی اخطار داده می‌شود. سپس در صورت عدم پرداخت، خدمات ساختمان از وی سلب می‌شود. در نهایت، درصورتی‌که این امکان وجود نداشت، آن فرد از طرف دادگاه ملزم به پرداخت بدهی به انضمام جریمه معادل بدهی می‌گردد.

مشاهده
ارکان جرم ممانعت از حق کیفری چیست؟

مجازات مزاحمت

در این بخش می‌خواهیم به مجازات انواع مزاحمت از جمله مزاحمت برای بانوان، ملکی، فضای مجازی، تلفنی، پیامکی و… که در قانون ایران وضع شده است، بپردازیم.

مجازات مزاحمت نوامیس، فضای مجازی، ملکی، تلفنی و پیامکی

مجازات مزاحمت نوامیس و اطفال

هر فرد در اماکن عمومی یا معابر، متعرض یا مزاحم زنان یا اطفال شود یا با الفاظ و حرکات مخالف شئون و حیثیت به آن‌ها توهین کند، به حبس از 2 الی 6 ماه و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

مجازات مزاحمت ملکی

هرگونه تجاوز، ایجاد مزاحمت، تصرف عدوانی یا ممانعت از حق، دارای 1 ماه تا 1 سال حبس است. همچنین، دادگاه وظیفه دارد حسب مورد رفع تصرف عدوانی یا رفع مزاحمت یا ممانعت از حق یا اعاده وضع به حال سابق نماید.

‌تبصره یک: رسیدگی به این جرائم خارج از نوبت انجام می‌شود و مقام قضایی با تنظیم صورت‌مجلس دستور متوقف ماندن عملیات متجاوز را‌ تا صدور حکم قطعی خواهد داد.

‌تبصره دو: اگر تعداد متهمان 3 نفر یا بیشتر باشد و قرائن قوی بر ارتکاب جرم موجود باشد، قرار بازداشت صادر خواهد شد و مدعی می‌تواند تقاضای خلع ید و قلع بنا و اشجار و رفع آثار تجاوز را بنماید.

مجازات مزاحمت ملکی در صورت تکرار:

اگر فردی به‌موجب حکم قطعی محکوم به خلع ید از مال غیر منقولی یا محکوم به رفع مزاحمت یا رفع ممانعت از حق شده باشد، بعد از اجرای حکم مجددا مورد حکم را عدواناً تصرف یا مزاحت یا ممانعت از حق نماید، علاوه بر رفع تجاوز، به حبس از 6 ماه تا 2 سال محکوم می‌شود.

مجازات مزاحمت تلفنی

هرگاه شخصی به‌وسیله تلفن یا دستگاه‌های مخابراتی دیگر، برای اشخاص ایجاد مزاحمت کند، علاوه بر اجرای مقررات خاص شرکت مخابرات، مرتکب به حبس از ۱ تا ۶ ماه محکوم خواهد شد.

مجازات مزاحمت پیامکی

مجازات این عمل مانند مجازات مزاحمت تلفنی است که در بخش بالا ذکر کردیم.

مجازات مزاحمت در فضای مجازی

هرگونه ایجاد مزاحمت و سلب آسایش در فضای مجازی جرم تلقی می‌شود و مطابق قانون کشور با مجرم برخورد می‌شود. طبق ماده 641 قانون مجازات اسلامی، هر زمان فردی در فضای مجازی برای اشخاص مزاحمت ایجاد کند، به حبس از 1 الی 6 ماه محکوم می‌گردد.

اگر در خلل این مزاحمت، جرم دیگری اتفاق بیفتد، مجازات مستقلی برای مرتکب در نظر گرفته می‌شود. برای مثال، اگر شخص در حین مزاحمت در فضای مجازی، تهدید و توهین هم کند، علاوه بر مجازات مزاحمت به دو مجازات توهین و مجازات تهدید هم محکوم می‌شود.

مزاحمت تلفنی چگونه ثابت می‌شود؟

از دیگر مصادیق این جرم، مزاحمت تلفنی است که در ماده 641 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات ذکر شده است و برای شخصی که به‌وسیله تلفن برای دیگران مزاحمت ایجاد کند، مجازات در نظر گرفته شده است. مجازات مزاحمت تلفنی، از یک تا شش ماه حبس است و در صورت تکرار نیز تشدید می‌گردد. اما سوالی که ممکن است برای افراد پیش بیاید، روش اثبات این جرم است.

نحوه اثبات مزاحمت

این جرم با پرینت شرکت مخابرات، اقرار شخص مجرم و یا شهادت افراد ثابت می‌گردد. مطابق قانون، یک بار اقرار برای اثبات این جرم کافی است. ضمن اینکه شهادت دو مرد عادل هم از موارد اثبات‌کننده این جرم می‌باشد. بنابراین مشخص است که اثبات مزاحمت تلفنی به هیچ عنوان کار دشواری نیست.

مشاهده
توهین چیست و چه مجازاتی دارد؟

سخن پایانی

همان‌طور که می‌دانید، متاسفانه جرم مزاحمت در اشکال مختلف در سراسر دنیا اتفاق می‌افتد و می‌توان آن را جرم پر تکراری دانست. از مزاحمت‌های ملکی، ساختمانی و خیابانی گرفته تا مزاحمت‌های تلفنی؛ که این روزها نیز به شبکه‌های اجتماعی رسیده است. بنابراین، بهترین کار این است که در ابتدا اطلاعات کافی در خصوص این جرم داشته باشید تا در صورت لزوم بتوانید بهترین اقدام را در زمان مناسب انجام دهید.

ما در این بخش سعی کردیم تا مفهوم، انواع مزاحمت و مجازات مزاحمت را پوشش دهیم. اگر کماکان ابهامی در این خصوص دارید، توصیه می‌کنیم با یک وکیل کیفری خوب و با تجربه مشورت نمایید. همچنین، درصورتی‌که تجربه‌ای در این زمینه دارید، در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

 

با نشر این مطلب، آگاهی دیگران را نیز افزایش دهید.
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها