تنظیم دادخواست حقوقی
اولین مرحله برای طرح شکایت در مراجع قضایی کشور، ارائه دادخواست حقوقی است. به این معنی که هر شخصی برای طرح دعوا در دادگاه، در ابتداییترین مرحله کار باید دادخواست خود را تنظیم کرده و تحویل مراجع مربوطه نماید. اگر قصد دارید درباره دادخواست اطلاعات بیشتری داشته باشید و از چگونگی تنظیم و انواع آن بدانید. با ما همراه باشید. همچنین، شما میتوانید از طریق فرم زیر، درخواست خود را جهت تنظیم دادخواست برای ما ارسال کنید.
فرم درخواست دادخواست حقوقی
مراحل تنظیم دادخواست حقوقی:
۱. ارسال درخواست
۲. بررسی توسط تیم حقوقی «وکیل با من»
۳. اعلام هزینه و زمان تحویل
۴. پرداخت مبلغ، ارسال توضیحات و مدارک تکمیلی
۵. آغاز تنظیم دادخواست توسط وکیل
۶. ارسال فایل دادخواست به کاربر
دادخواست چیست؟
دادخواست در کلام از دو بخش «داد» و «خواست» تشکیل میشود. همین بخشبندی ساده که به درک بهتر معنای لغوی این اصطلاح کمک میکند، بیانگر کاملی از معنا و مفهوم دادخواست است. بهاین ترتیب، دادخواست به معنای درخواست شخصی است که تقاضای دادخواهی در مراجع قانونی را دارد و محتوای آن شامل مواردی میشود که شخص موردنظر نیاز به دادرسی در مورد آنها دارد.
در قانون، دادخواست به اقامه دعوا توسط خواهان علیه خوانده گفته میشود که به دادگستری ارائه میگردد. بهاین ترتیب، دادخواست یک شکایت حقوقی و نوعی احقاق حق رسمی به دادگاه محسوب میشود. دادخواست در یک برگه مخصوص که در فرمی خاص چاپ شده، تنظیم میشود که البته این کار نیاز به تخصص حقوقی دارد و بهتر است توسط وکیل انجام گردد.
انواع دادخواست
برای رسیدگی راحتتر به دادخواهیهای مختلف، در دادگاهها و مراجع قضایی دادخواست را در انواع مختلف تعریف میکنند که عبارت هستند از:
- دادخواست بدوی
- دادخواست دیوان عدالت اداری
- دادخواست واخواهی
- دادخواست طاری
- دادخواست اضافی
- دادخواست متقابل
- دادخواست جلب ثالث
- دادخواست ورود ثالث
وکلا و کارشناسان حقوقی با توجه به خواسته دادخواه، به تنظیم یکی از این دادخواستها اقدام میکنند.
نحوه تنظیم دادخواست حقوقی و شرایط آن
ابتدا باید گفت که شکایت مربوط به دعاوی کیفری میشود و دادخواست چیزی است که در مورد دعاوی حقوقی مورداستفاده قرار میگیرد. بنابراین برای اقامه یک دعوای حقوقی، باید یک دادخواست حقوقی تنظیم نمود. دادخواست شرایط خاصی دارد که در مواد ۵۱ به بعد قانون آیین دادرسی مدنی ذکر میشود. از این شرایط باید به موارد زیر اشاره کرد:
۱. به زبان فاسی باشد
۲. بر روی برگههای چاپی مخصوص دادخواست حقوقی تنظیم و نوشته شده باشد.
۳. حاوی امضا یا اثرانگشت دادخواه یا خواهان باشد.
۴. دارای تاریخ تنظیم و تسلیم به دادگاه باشد.
۵. حاوی اطلاعات کامل خواهان ازجمله نام، نام خانوادگی، نام پدر، سن، محل اقامت، شغل و… باشد.
۶. حاوی اطلاعات کامل خوانده یا طرف دعوا مانند نام، نام خانوادگی، محل اقامت او و… باشد. (این اطلاعات همانند مورد 5 است. خوانده میتواند یک شرکت یا سازمان باشد. ضمن اینکه خوانده درصورتیکه یک شخص حقیقی باشد، باید هنگام تنظیم دادخواست در قید حیات بوده باشد.)
۷. خواسته باید در قسمت مشخص در برگه مندرج شود. ضمن اینکه بهای خواسته نیز باید در همین بخش ذکر شود. این بخش همان درخواست خواهان از دادگاه است.
۸. درج تعهدات و قراردادی که ضمن آن خواسته میتواند درخواست دادخواهی داشته باشد. (این بخش به اثبات ادعا در دادگاه کمک میکند.)
۹. ذکر درخواستهایی که در کنار درخواست اصلی، خواهان از خوانده دارد.
۱۰. ذکر ادله و مستنداتی که بر اساس آنها خواهان ادعای خود را اثبات میکند.
وکیل با درج این موارد در برگه دادخواست بر اساس متون و مواد قانونی، یک دادخواست موجه و قابل رسیدگی در دادگاه را تنظیم میکند.
هزینه نگارش و تنظیم دادخواست حقوقی
هزینه نگارش دادخواست با توجه به نوع دادخواست و شرایط آن متغیر است. اما، بهطورکلی این هزینهها هرساله در تعرفههای خدمات قضایی اعلام میشود و مراکز قابل اعتماد و مطمئن نیز بر اساس نرخهای مصوب هزینه را دریافت میکنند. چنانچه قصد تنظیم دادخواست توسط وکیل پایه یک دادگستری را دارید، از طریق فرم بالا میتوانید اقدام نمایید.