حکم و مجازات زنا چیست؟ [زنای به عنف، غیر محصنه، محصنه و…]
زنا در دین اسلام یکی از گناهان کبیره محسوب میشود. زیرا مشکلات زیادی را برای افراد و جامعه ایجاد خواهد کرد. به همین دلیل در کشور ما قوانینی وجود دارد که مجازاتهایی را برای این مسئله تعیین کردهاند تا از بروز چنین آسیبهایی جلوگیری به عمل آید. در این مقاله به بررسی مفهوم زنا پرداختهایم تا به طور کامل شما را با آن آشنا نماییم. اگر برای شما هم سوال پیش آمده که جرم زنا چه مفهومی دارد؟ مجازات زنا چیست؟ با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم.
جرم زنا چیست و چه مفهومی دارد؟
مفهوم این گناه چنین است که هرگاه زن و مردی نامحرم که عقد موقت یا دائمی بین آنها جاری نشده باشد، رابطه جنسی برقرار کنند؛ به گونهای که آلت تناسلی مردانه در طی این ارتباط وارد مهبل زن شود، این افراد مرتکب عمل زنا شدهاند و مشمول مجازات زنا خواهند شد. همچنین نکات زیر می تواند در دانستن «تعریف زنا» به شما کمک کند.
1. نزدیکی و دخول از طریق مقعد نیز چنین عملی محسوب میشود.
2. در مواردی «وطی به شبهه» پیش میآید، به این معنی که عقد صحیح جاری نشده و زوجین به اشتباه خود را زن و شوهر میپندارند. در این صورت طرفین جرمی مرتکب نشدهاند.
3. به مرد زناکار، زانی و به زن زناکار «زانیه» میگویند.
تفاوت زنا و رابطه نامشروع
از چند بُعد میتوان تفاوتهایی را برای زنا و رابطه نامشروع بیان کرد. این تفاوتها عبارت هستند از:
اختلاف در شرایط اثبات: از آنجایی که روابط نامشروع طیف گستردهای از اعمال را در بر میگیرند و مجازاتی سبکتر دارند، به اثبات رساندن آنها راحتتر است. همچنین، مجازات زنا با رابطه نامشروع متفاوت است.
اختلاف در تعاریف: در مفهوم زنا به عمل دخول اشاره شده، اما رابطه نامشروع شامل هر کاری است که ضد عفت باشد، به عنوان مثال دست یکدیگر را گرفتن، بوسیدن و…
اختلاف در نوع جرم: زنا جرمی «حدی» بوده، در حالی که رابطه نامشروع «تعزیری» است.
زنا با محارم
در این نوع مفهوم زنا، بیان شده است که اگر زن و مردی که از محارم نسبی (کسانی که از بدو تولد نسبت به هم محرم هستند) هم به حساب میآیند، با یکدیگر جماع کنند، مرتکب چنین گناهی شدهاند. رابطه جنسی با زن پدر نیز جزو زنا با محارم محسوب میشود.
مجازات زنا با محارم
در تعیین این نوع مجازات دو حالت پیش میآید:
به انجام رسیدن این گناه به زور و اجبار مرد: حکم اعدام فقط برای فرد مجبور کننده صادر میشود.
رضایت هر دو نفر در ارتکاب به جرم: در چنین شرایطی هر دو نفر مجازات خواهند شد.
زنای به عنف
زنا به عنف یا تجاوز به عنف هر دو یک مفهوم را میرسانند. اگر رابطه جنسی بین زن و مرد نامحرم به دلیل خشونت و اجبار مرد صورت بگیرد، چنین عملی انجام شده است.
نکته مهم: اگر زن در حالت بیهوشی، مستی و خواب باشد و یا دختری که هنوز به سن بلوغ نرسیده با فریب و اغفال یا تهدید راضی به برقراری ارتباط جنسی شود، مرد همچنان مرتکب این عمل شده است.
مجازات زنای به عنف
در صورت اثبات تنها مرد زناکار (زانی) مجازات خواهد شد. اگر زن شوهر داشته باشد، زانی علاوهبر مجازات معمول باید مهرالمثل زن را نیز بپردازد.
جهت مشاوره در خصوص جرم زنا و یا اعطای وکالت به وکیل متخصص کیفری، از دکمههای زیر اقدام نمایید.
زنای دون چیست؟
زنای دون یا رابطه نامشروع غیر زنا، هیچ فرقی با روابط نامشروع ندارد.
مجازات زنای دون
مجازات این عمل 99 ضربه شلاق است.
زنای محصنه چیست؟
در تعریف زنای محصنه آورده شده است که هرگاه زن و مردی متاهل که امکان برقراری رابطه جنسی و رفع نیاز با همسر خود را دارند، با افراد نامحرم جماع کنند، مرتکب چنین عملی شدهاند.
محصن؛ به مرد زنداری گفته میشود که با زنان نامحرم ارتباط جنسی برقرار کرده است.
محصنه؛ به زن شوهرداری میگویند که با مردان نامحرم به جماع پرداخته است.
جرم زنای غیر محصنه چیست؟
به زِنایی که شرایط «احصان» در مرد و زن وجود نداشته باشد، زنای غیر محصنه میگویند. طبق ماده 226 و 227، شرایط احصان به شرح زیر است:
مرد دارای همسر بالغ و دائمی باشد. همچنین، درحالیکه بالغ و عاقل است، از طریق قُبُل با وی در حال بلوغ جماع کرده باشد و هر وقت بخواهد امکان جماع از طریق قُبُل را با وی داشته باشد.
احصان زن عبارت است از آنکه دارای همسر دائمی و بالغ باشد و درحالیکه بالغ و عاقل بوده، با او از طریق قُبُل جماع کرده باشد و امکان جماع از طریق قُبُل را با شوهر داشته باشد.
گفتنی است طبق ماده 227، مواردی مانند حبس، مسافرت، حیض، نفاس، بیماری مانع از مقاربت یا بیماریهایی که موجب خطر برای طرف مقابل میگردد (مانند سفلیس و ایدز)، زوجین را از احصان خارج میکند.
مجازات زنای غیر محصنه چیست؟
مجازات زنای غیر محصنه، یعنی اگر شرایط «احصان» وجود نداشته باشد. در این صورت، مجازات آن 100 ضربه شلاق است.
مجازات زنای محصنه در قانون جدید
اگر در محضر دادگاه اثبات شود که مرد زندار زنای «محصن» انجام داده است، حکم او «رجم» خواهد بود. «رجم» به معنی سنگسار است. اما اگر ارتکاب به زنا ثابت نشود یا شرایط به گونهای نباشد که بتوان او را سنگسار کرد، مجازات به 100 ضربه شلاق تغییر خواهد کرد.
در ارتباط با سوال مجازات زنای محصنه چیست؟ باید بگوییم در اجرای چنین حکمی هیچ فرقی بین زن و مرد وجود ندارد. به طوری که اگر زن شوهردار نیز با مرد نامحرم ارتباط جنسی برقرار کند و در دادگاه ارتکاب به این عمل ثابت شود، رجم اجرا خواهد شد.
شرایط اثبات زنای محصنه
بهطورکلی سه راه برای اثبات زنا وجود دارد که عبارت هستند از:
1. اقرار
اگر فرد خطاکار خود به ارتکاب جرم اقرار کند، این گناه ثابت میشود. اما چندین شرط وجود دارد. فرد اقرارکننده باید در سلامت عقلی کامل باشد، در محضر دادگاه اعتراف نماید، تهدید یا اجباری پشت اعتراف او نباشد و حداقل 4 مرتبه اقرار کند.
2. شهادت دادن
شهادت زمانی ممکن است که شاهد دخول آلت را با چشمان خود دیده باشد. در غیر این صورت شهادت دروغ محسوب شده و خود این فرد مجرم شناخته میشود.
تعداد شاهدان
بهطور خلاصه، 4 مرد عادل یا 3 مرد و 2 زن میتوانند در دادگاه شهادت دهند.
3. علم قضات دادگاه
علم قاضی همان تشخیص او است. اگر مدرک جرمی وجود داشته باشد که قاضی با مشاهده و بررسی آن نتیجه بگیرد مفهوم زنا به انجام رسیده، میتواند افراد خطاکار را به مجازات زنا محکوم کند.
مرجع صالح برای رسیدگی به جرم زنا
صلاحیت رسیدگی به جرم زنا، بر عهده دادگاه کیفری 1 استان است.
نحوه اعتراض به حکم زنا
این کار تا ظرف 20 روز قابل فرجامخواهی در دیوان عالی کشور است. به این ترتیب، لایحه فرجامخواهی و رای صادرشده را به دفتر خدمات الکترونیک قضایی نزدیک به محل سکونت خود ارائه کرده و اعتراض خود را ثبت میکنید. پس از انجام این فرایند، این درخواست به مدیر دفتر دادگاه بدوی ارجاع داده شده و پس از آن، پروسه رسیدگی به اعتراض شما آغاز میشود.
سخن پایانی
در آخر باید اشاره کنیم، امروزه «رجم» یا «سنگسار» به دلیل انتقاداتی که نسبت به آن صورت گرفته است، کمتر اجرا میشود. بنابراین، اصولا چنین مجرمانی به اعدام محکوم میشوند. علاوهبر این، همانطور که پس از مطالعه این مطلب متوجه شدهاید به اثبات رساندن زنا کاری دشوار است و محکوم به اعدام و اجرای آن امری راحت نیست.
امیدواریم توانسته باشیم با ارائه این مطلب، اطلاعات مفیدی در خصوص این جرم و مجازات زنا خدمت شما ارائه کنیم و به سوالات شما در ارتباط با مفهوم این گناه کبیره به درستی پاسخ دهیم.
گفتنی است، این عمل یک جرم کیفری محسوب شده و در صورت لزوم بهتر است با یک وکیل پایه یک دادگستری خوب مشورت نمایید. در این نوع جرائم، نقش وکیل پرونده کیفری نسبت به سایر وکلا بیشازپیش پررنگ میشود. اگر در خصوص مفهوم زنا و یا مجازات زنا سوالی داشتید، میتوانید در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
زنای محصنه در صلاحیت کدام دادگاه است؟
رسیدگی به این جرم توسط دادگاه کیفری ۱ انجام میشود.
آیا مجازات زنا قابل گذشت است؟
خیر، قابل گذشت نیست.