رزرو مشاوره
دسترسی سریع

مجازات شرب خمر برای بار اول، دوم، سوم و چهارم چیست؟

در دوران جاهلیت، شرب خمر با محدودیتی مواجه نبود. اما پس از حضور اسلام در میان جوامع، این عمل با محدودیت‌هایی روبه‌رو شد. نظام حقوقی ما نیز که بر مبنای فقه است، مجازات‌هایی را بر این عمل بار کرده و یکی از مشهورترین قوانینی که موادی را در باب این اقدام بیان نموده است، قانون مجازات اسلامی است. در این محتوا قصد داریم به مفهوم این جرم، نحوه اثبات، سوءپیشینه و مجازات شرب خمر بپردازیم و در نهایت امر نیز ضابطه‌های آن را مشخص کنیم. اگر این موضوع کیفری یکی از نگرانی‌های شما نیز است، این مطلب را تا انتها بخوانید.

قانون مجازات اسلامی در باب حدود، موادی را به شرب خمر اختصاص داده است و برای محکم نمودن این مواد، ضمانت اجراهایی را نیز بر آن بار کرده است. در ادامه به مفهوم دقیق شرب خمر پرداخته و سپس میزان مجازات آن را مطرح خواهیم کرد.

منظور از شرب خمر چیست؟

در فقه، تناول کردن آنچه که مستی آورد، شرب خمر محسوب می‌شود. قانون مجازات اسلامی به این تعریف فقهی اکتفا نکرده و در ماده 264 نیز به تعریف این عمل پرداخته است.

بر اساس این ماده، مصرف مسکر به هرگونه که باشد، شرب خمر محسوب می‌شود. به عبارتی دیگر، جامد یا مایع بودن آن ماده و یا کم و زیاد بودن آن تغییری در وقوع جرم مصرف مسکر ایجاد نخواهد کرد و شامل مجازات شرب خمر خواهد شد.

شرب خمر چیست

لازم به ذکر است مقصود از تناول کردن مسکر، مفهومی فراتر از خوردن است؛ یعنی هرگونه مزه مزه کردن، نوشیدن و موارد این‌چنینی را نیز شامل می‌شود.

بنابراین، به نظر می‌رسد که روش‌های مختلف مصرف حتی اگر به‌صورت تزریق هم باشد، تاثیری را در وقوع این جرم نخواهد داشت و مرتکب به مجازات شرب خمر محکوم می‌شود. زیرا با توجه به جامع بودن تعاریف و اصطلاحات به‌کار برده شده، راه فراری را برای مرتکبین باقی نگذاشته است.

شرب خمر به منظور ارتکاب جرم

نکته‌ای که در وقوع ارتکاب جرم شرب خمر مهم است، «مذهب» شخصی است که به این اقدام دست می‌زند. در بسیاری از جرائم، مذهب آن‌چنان تاثیری ندارد؛ حال اینکه در این جرم، مذهب فرد مرتکب بسیار مهم است. به همین ترتیب، اگر شخص مسلمانی مرتکب این جرم حتی در خفا شود، مشمول مجازات شرب خمر خواهد شد. بنابراین، حضور وی یا عدم حضور وی تاثیری نخواهد داشت.

مشاهده
مجازات مشروبات الکلی چیست؟ + [حمل، نگهداری، خرید و...]

حال اگر شخص غیر مسلمان مرتکب این عمل شود، رفتار وی در صورتی جرم محسوب می‌گردد که شخص، در جامعه و یا به‌صورت علنی مرتکب آن شود و یا اینکه در حال مستی در جامعه حاضر گردد؛ که در این صورت به مجازات آن محکوم خواهد بود. این امری است که در ماده 266 قانون مجازات اسلامی و تبصره آن مورد توجه قانون‌گذار قرار گرفته است.

مجازات شرب خمر چیست؟

مجازات شرب خمر برای بار اول، دوم، سوم و چهارم

مجازات شرب خمر برای بار اول:

مجازات این جرم برای بار اول هشتاد ضربه شلاق است. البته این مجازات در صورتی اعمال می‌شود که بر اساس قانون مجازات اسلامی، مرتکب از حرام بودن عمل خودآگاه باشد. این امری است که هم در قانون و هم در فقه مورد توجه قرار گرفته است. گفتنی است، اثبات بار ناآگاهی بر دوش مرتکب است.

مجازات شرب خمر برای بار دوم:

مجازات این جرم برای بار دوم نیز هشتاد ضربه شلاق است. مجازات این امر به‌طورکلی در ماده 268 قانون مجازات اسلامی مورد توجه قرار گرفته است.

مجازات شرب خمر برای بار سوم:

اگر کسی دو مرتبه مرتکب شرب خمر شود و هر بار حد بر وی جاری شود، برای بار سوم باز هم هشتاد ضربه شلاق خواهد خورد. زیرا به قول فقها: «مجازات این جرم حتی در مرتبه سوم نیز تغییری نخواهد کرد و مشمول صحیحه یونس هم نیست.»

مجازات شرب خمر برای بار چهارم:

بر اساس ماده 136 قانون مجازات اسلامی، اگر کسی 4 مرتبه مرتکب جرم حدی گردد، حد وی در مرتبه چهارم اعدام است. مستند این امر نیز روایات هستند. البته در مورد شرب خمر «روایات صحیحه‌ای» وجود دارد که بدون شبهه، حد اعدام را برای بار چهارم بر مرتکب جاری می‌دانند.

 

برای محول کردن پرونده یا مشاوره تلفنی در خصوص جرم شرب خمر، از دکمه‌های زیر استفاده کنید.

 

نحوه اثبات شرب خمر با تست الکل

در گذشته اثبات شرب خمر اندکی سخت‌تر از شرایط فعلی بود، اما در حال حاضر و به لطف دستگاه‌های به وجود آمده ناشی از پیشرفت تکنولوژی، اثبات این جرم با تست الکل نیز امکان‌پذیر است.

مشاهده
مجازات مشارکت در حمل مواد مخدر + [استعمال و نگهداری]

آیا شرب خمر سوءپیشینه محسوب می‌شود؟

یکی از مواردی که برای بسیاری از افراد مهم است، بحث سوءپیشینه است. مجازات شرب خمر شلاق است و بر اساس قانون، دارای سوءپیشینه است. زیرا محکومیت موثر کیفری را در پی دارد. این هم امری است که در باب این جرم باید مورد توجه شما عزیزان قرار گیرد.

ایا شرب خمر سو پیشینه محسوب می شود

آیا سوءسابقه شرب خمر پاک می‌شود؟

بحثی که در سوءسابقه مطرح است، این است که حتما باید آن جرم اثبات شود و متهم محکوم گردد تا سوءسابقه برای وی محسوب گردد. به عبارتی دیگر، صرف بازداشت یک نفر تا زمانی که وی محکوم نشده است، موجب به وجود آمدن سوءپیشینه نخواهد شد.

البته اگر شرب خمر در خصوص فرد ثابت شود و شرایط آن همان‌طور که مطرح شد تکمیل گردد، سوءپیشینه نیز برای آن فرد لحاظ شده و این امری قطعی خواهد بود. گفتنی است، سوءسابقه شرب خمر پس از 2 سال پاک می‌شود.

شرب خمر چگونه ثابت می‌شود؟

شرب خمر به طرق مختلفی می‌تواند ثابت شود. ابتدا باید توجه داشت این جرم تنها نیاز به شاکی خصوصی ندارد و هر زمان که اتفاق بیفتد، دادستان به‌عنوان مدعی‌العموم علیه فرد مرتکب اقدام خواهد کرد و برای وی مجازات شرب خمر را صادر خواهد کرد. این جرم با شهادت دو مرد عادل در دادگاه ثابت می‌گردد. همچنین، با دو بار اقرار نیز ثابت خواهد شد.

مستند این امر، ماده 172 است که در بند «ب» این جرم مورد توجه قرار گرفته است. جدا از همه این موارد، این جرم با علم قاضی نیز قابل اثبات خواهد بود و در صورتی که ادله کافی علیه مرتکب وجود نداشته باشد، وی تبرئه می‌گردد.

مشاهده
اخلال در نظم عمومی؛ شرایط تحقق و مجازات آن چیست؟

آیا شلاق شرب خمر را می‌شود خرید؟

یکی از شایعاتی که در این جرم مطرح می‌شود، بحث خرید مجازات شرب خمر است و یا اینکه با روش‌هایی شلاق آن را به حبس تعزیری تغییر داد. باید توجه داشت که شلاق شرب خمر را به هیچ عنوان نمی‌توان خرید و همچنین، به جزای نقدی نمی‌توان تقلیل داد.

قابل خرید بودن شلاق و سو پیشینه شرب خمر

بنابراین، نتیجه می‌گیریم مرتکبینی که جرم آن‌ها اثبات شود، در هر صورتی به مجازات مندرج در ماده 265 قانون مجازات اسلامی محکوم خواهند شد. همان‌طور که گفته شد، مجازات شرب خمر نیز هشتاد ضربه شلاق حدی است.

نحوه اعتراض به حکم شرب خمر

جهت اعتراض به حکم شرب خمر، دادنامه خود را به اضافه لایحه به دفتر خدمات قضایی ارائه کرده و اعتراض خود را ثبت می‌کنید.

مرجع صالح برای رسیدگی به جرم شرب خمر

دادگاه کیفری دو صلاحیت رسیدگی به این جرم را دارد. به عبارتی، تحقیقات را دادسرا انجام می‌دهد و پس از آن به دادگاه می‌رود. اگر پرونده در تهران باشد، دادسرای امنیت اخلاقی ناحیه 38 تحقیقات را انجام می‌دهد و نتیجه را به مجمع قضایی ارشاد ارسال می‌کنند.

سخن پایانی

در این مطلب از وب‌سایت «وکیل با من»، تلاش کردیم تا شما را با مفهوم شرب خمر آشنا سازیم. همچنین، نکاتی نظیر نحوه اثبات، سوءپیشینه و مجازات شرب خمر را مورد بررسی قرار دادیم. اگر کماکان ابهامی در خصوص این جرم دارید، در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا توسط وکلای ما پاسخ داده شود. همچنین، توصیه می‌کنیم در صورت نیاز از یک وکیل کیفری با تجربه کمک بگیرید.

 

سوالات متداول

آیا شرب خمر جریمه نقدی دارد؟

خیر، این جرم جریمه نقدی ندارد و مجازات آن 80 ضربه شلاق حدی است.

آیا این جرم قابل تخفیف است؟

خیر، این جرم حدی است و قابلیت تخفیف ندارد.

آیا شرب خمر قابل تقلیل و تبدیل است؟

خیر، جرم شرب خمر قابلیت تبدیل و تقلیل را ندارد.

 

با نشر این مطلب، آگاهی دیگران را نیز افزایش دهید.
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها